«Δωμάτια Απόδρασης»: Η τρέλα που έχει γίνει το νούμερο 1 τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας
31/08/2016
Οικογενειακή Υπόθεση στο Escape your mind
18/11/2016
Δείτε τα όλα

Ζωντανά παιχνίδια απόδρασης: πώς ξεκίνησε το νο.1 game trend;

Τα παιχνίδια ζωντανής απόδρασης ή real-life escape room games προέρχονται – από πού αλλού -. Από το εξωτερικό Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα ξεκίνησε από τη Silicon valley και έγινε πραγματικότητα στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη, μάλιστα, με πολύ μεγάλη επιτυχία Όλο. αυτό ξεκίνησε γύρω στο 2006-2008, ενώ στην Ευρώπη ήρθαν το 2010. Δεν θα σας κουράσω άλλο με τα “ιστορικά” στοιχεία. Αυτά τα ρεαλιστικά παιχνίδια απόδρασης, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, έχουν ως σκοπό να αποδράσεις από μια κατάσταση. Είναι ένας τύπος παιχνιδιών περιπέτειας όπου μια ομάδα ατόμων είναι κλειδωμένοι σ “ένα δωμάτιο και προσπαθούν να δραπετεύσουν χρησιμοποιώντας και συνδυάζοντας στοιχεία που βρίσκουν μέσα σ” αυτό, πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Κάθε δωμάτιο έχει συγκεκριμένο θέμα και πάντα υπάρχει ένα background story, ένα μικρό σενάριο δηλαδή, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η κατάσταση από την οποία καλείσθε να δραπετεύσετε! Οι γρίφοι που πρέπει να λύσετε, πολλές φορές, έχουν να κάνουν με αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο, κρυφά μηνύματα και κώδικες, έναν συνδυασμό, δηλαδή, διαφόρων στοιχείων που μαζεύονται στην πορεία του παιχνιδιού. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν σ “έναν τελικό γρίφο που είναι το “κλειδί για την ελευθερία”.

Αν στο σημείο αυτό αναρωτιέστε τι δεξιότητες πρέπει να έχετε για να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι απόδρασης, ήρθε η στιγμή να σας πω οτι το μόνο κριτήριο συμμετοχής είναι η διάθεσή σας για παιχνίδι και μυστήριο! Τα escape rooms είναι ομαδικά παιχνίδια οπότε πρέπει να είστε τουλάχιστον δυο άτομα. Άλλα στοιχεία που θα πρέπει να έχετε είναι η παρατηρητικότητα, η φαντασία και η κριτική σκέψη, ώστε να καταφέρετε να βρείτε μέσα στο παιχνίδι τα στοιχεία που χρειάζεστε για να δραπετεύσετε. Με την ομαδική συνεργασία η αποκωδικοποίηση των γρίφων γίνεται πιο εύκολη, γι “ αυτό η καλή επικοινωνία με την ομάδα θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο εύκολα στην έξοδο! Δεν απαιτείται να έχετε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση ούτε σωματική διάπλαση για να παίξετε. Υπάρχει όμως όριο ηλικίας στα περισσότερα παιχνίδια απόδρασης. Κάποια σενάρια ίσως να ήταν λίγο σκληρά για ένα παιδί 12 χρονών. Οπότε τα παιχνίδια ζωντανής απόδρασης απευθύνονται κυρίως σε άτομα άνω των 16.

Τώρα θα πείτε «ωραία όλα αυτά αλλά εμένα τι θα μου προσφέρουν»; Γιατί να βγάλω τις πιτζάμες που φοράω όταν παίζω video games, όπως είναι το «escape the room»; Η απάντηση είναι εύκολη και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι μόλις βγείτε από το παιχνίδι. Παίζοντας σε ένα δωμάτιο μυστηρίου, θα διασκεδάσετε και μάλιστα μαζί με άλλους! Θα αναπτυχθεί η κριτική σας σκέψη, θα νιώσετε την έξαψη, την αγωνία και την πρόκληση! Θα έχετε έναν στόχο να φέρετε σε πέρας και, αν τα καταφέρετε, η ικανοποίηση δεν περιγράφεται! Αν πάλι δεν τα καταφέρετε απλά θα πεισμώσετε ακόμη περισσότερο για να τα καταφέρετε την επόμενη φορά.

Δεν είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να παίξετε; Ωραία λοιπόν σκεφτείτε ότι είστε οι ήρωες σε ένα video game. Αν δεν είναι αυτό τέλειο τότε τι είναι;